Mujeres Migrantes Diversas

Mujeres Migrantes Diversas

L’Associació Mujeres Migrantes Diversas s’organitza des de 2016 contra la precarietat laboral i per la dignitat de les dones que treballen en la cura de la llar i les persones. Aquesta situació d’emergència amb el Covid-19 les colpeja fortament a nivel social, laboral, familiar i de salut.

“La majoria de dones del col·lectiu està fent ara mateix tantíssimes hores a la feina que no tenen ni temps per fer fotografies i vídeos”, diu la Daybelyn a l’altra banda del telèfon. A més, la vulnerabilitat burocràtica de les seves feines fa que molt poques d’elles puguin realment explicar les situacions d’explotació en els que treballen per por a ser acomiadades.

L’Associació Mujeres Migrantes Diversas va néixer l’any 2016 de forma gairebé espontània. La Daybelyn Juares, fundadora i portaveu del col·lectiu, va començar a mobilitzar-se amb quatre companyes més en l’organització d’una marxa en protesta per les polítiques a Honduras, el seu país d’origen. Eren diverses, però tenien una cosa en comú, totes cinc es dedicaven a les cures de la llar i les persones. Poc després, van crear un grup de whatsapp per continuar organitzades i una setmana més tard ja rebien prop d’una vuitantena de missatges de dones migrants treballadores de les cures demanant suport.

Així va néixer a Barcelona l’Associació Mujeres Migrantes Diversas que atenen demandes d’arreu del territori i actualment, a partir de dos grups de whatsapp, són més de 400 dones organitzades.

 Aquesta crisi, tal i com assegura Juares, les colpeja d’una manera brutal en molts sentits. A nivell de laboral, moltes de les dones han estat acomiadades i malgrat tenir un contracte verbal, les feines eren irregulars i moltes d’elles, en no tenir papers, es troben completament desemparades a nivell legal. Això les està afectant a nivell econòmic, amb dificultats serioses per poder pagar el lloguer de les habitacions o pisos on viuen.

“La pèrdua d’humanitat és el principal exponent de tot el que està passant”, assegura la Daybelyn.

D’altra banda, les dones que treballen en la cura de les llars i les persones estan assumint uns riscos de salut amb molt poca prevenció. Moltes d’elles treballen amb persones grans i han passat a conviure amb les persones les 24 hores, sense que ningú no les provingui de material necessari en aquests moments com guants o mascaretes.

“La pèrdua d’humanitat és el principal exponent de tot el que està passant”, continua la Daybelyn, “tenim companyes que han hagut de comprar mascaretes per les llars on treballen i han hagut de retornar-les a la farmàcia en ser amenaçades de treure’ls-hi la despesa del seus sous”.

Malgrat tot, aquest col·lectiu de dones treballadores i migrants s’ha organitzat des de dues demandes clares. Per una banda, la recerca de material de prevenció com mascaretes o guants. En aquest sentit, altres grups com el Sindicat Manter, l’ANC i Barcelona Cuida han respost a la demanda aportant prop d’un miler de mascaretes en total.

Fins al moment, prop de 350 persones han aportat més de 16.000€ a la caixa de resistència.

D’altra banda, el passat 20 de març es va crear una caixa de resistència per fer front de manera col·lectiva a la situació que viuen les dones en aquests moments d’alerta sanitària. Fins al moment, prop de 350 donants han aportat més de 16.000€ en menys de dues setmanes.

En aquest sentit, tant la Daybelyn com les seves companyes es mostren agraïdes per la resposta rebuda, totes dues iniciatives han tingut una àmplia difusió que ha derivat en aportacions i donacions que de ben segur seran imprescindibles.

El passat mes de febrer es fa presentar a LaFede.cat el documental “Al otro lado del cuidado”, un projecte dut a terme per Bruna en col·laboració amb Red MGD i InteRed Catalunya.

Podeu seguir l’activitat de Mujeres Migrantes Diversas a les seves xarxes socials; Facebook i Twitter.