Sindicat Manter

Sindicat Manter

De crear marca, moda i xarxa a través de Top Manta a convertir el taller en una fàbrica de mascaretes. Així s’organitza el Sindicat Manter en aquests moments en què el racisme i el classisme s’escampen més lliurement que mai.

El Sindicat popular de venedors ambulants és una organització creada el 2015 que neix a partir de la necessitat d’organització popular per part dels venedors ambulants. Arran de les vulneracions de drets, les violències, persecucions i amenaces constants per part dels cossos policials i les institucions, el col·lectiu treballa de forma col·lectiva per construir el seu propi relat i la seva xarxa comunitària.

Aquests darrers dies, i segons explica Aziz Fayé, portaveu del col·lectiu, el Sindicat Manter ha decidit iniciar dos projectes nous de suport mutu. Per una banda, la seva botiga de la marca Top Manta ha esdevingut un taller de mascaretes que aniran destinades a l’Hospital de Granollers. Segons Fayé, la intenció és aportar també des del sindicat a les necessitats socials i sanitàries d’aquest moment excepcional.

El racisme policial i els abusos de poder, però, no s’han aturat durant l’estat d’alarma, ben al contrari, la setmana passada, agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona van aturar dos membres del sindicat mentre es dirigien al taller de producció de mascaretes. Tot i dur la documentació acreditativa tant per part del col·lectiu, com el certificat de la Generalitat acreditant la tasca essencial de fabricació de material sanitari, la policia va optar per aturar-los. Segons denuncia el Sindicat Manter, els agents els agents els van increpar per no tenir NIE i els van amenaçar amb detenir-los si els tornaven a trobar pel carrer.

El col·lectiu, però, continua produint mascaretes al taller del carrer d’En Roig malgrat les amenaces constants, per les quals s’ha demanat el suport i la documentació acreditativa de la col·laboració tant a l’Hospital de Granollers, com a l’Ajuntament de Sentmenat i l’Ajuntament de Barcelona.

 

El Sindicat Manter continua produint mascaretes al taller del carrer d’En Roig malgrat les amenaces constants per part de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Tot i la situació de confinament que afecta encara de formes més agressives a certs col·lectius vulnerabilitzats, l’Aziz assegura que els venedors ambulants sempre han patit dificultats per exercir la seva feina. “Vam arribar a l’Estat Espanyol amb ganes de treballar i de cercar la forma de millorar les nostres vides però trobem traves que ens impedeixen exercir els nostres drets i aconseguir una vida millor”, explica Fayé.

L’Aziz assegura que amb aquesta crisi sanitària tot ha empitjorat, ja no és només un tema de no poder sortir a vendre i quedar-se a casa, sinó de qui té casa on quedar-se. Alguns dels seus companys de la venda ambulant han hagut de quedar-se a centres habilitats.

“Ara mateix la situació està al límit”, continua, “creiem que un cop tot això acabi, el govern hauria d’aprendre i cercar maneres per millorar la situació d’aquestes persones que no tenen treball, ni documentació, ni un lloc on viure. No podem esperar a que arribi una crisi com la del covid-19 per pensar en aquestes persones. Això ha d’acabar”.

No és només el confinament el que continua fent difícil la vida de les persones migrades, la llei d’estrangeria és el principal mur burocràtic. L’Aziz ho té clar “es tracta d’una llei racista que ens arrenca els nostres drets i les nostres llibertats, és racista obligar les persones a esperar tres anys sense poder treballar per poder regularitzar la seva situació”.

Pel Sindicat Manter, la llei d’estrangeria està discriminant d’una manera brutal les persones, sense respectar els drets humans establerts en la declaració universal que defensa la lliure circulació de les persones i la llibertat en decidir el seu lloc de residència.

Aquesta vulneració de drets humans, segons l’Aziz està provocant que les persones pugin a les pasteres o s’amaguin sota camions per arribar a l’Estat Espanyol. “El Mar Mediterrani ha esdevingut un cementiri mentre Europa continua mirant cap a una altra banda”, sentencia.

 

La fabricació de mascaretes i l’activació del #BancoDeAlimentosMantero són dues iniciatives del sindicat.

El Sindicat Manter ha activat el #BancoDeAlimentosMantero, un espai de cures i suport per als companys que no només per la crisi sanitària es troben en situació de risc. Amb aquesta iniciativa demanen menjar i productes de primera necessitat i també han activat un número de compte per recollir donacions.

Podeu veure aquesta i altres iniciatives al web del Sindicat Manter i les seves xarxes socials; Facebook, Twitter i Instagram.

Aquesta peça ha estat construïda a partir de converses telefòniques i correus electrònics.

Les imatges de recurs del taller han estat cedides pel Sindicat Manter, així com els vídeos i àudios pel muntatge.

Les fotografies són arxiu d’en Martí Albesa, en la cobertura de la manifestació per la llibertat d’en Sidil l’octubre de 2016 a Barcelona.